1. C. S. Stan, C. Albu, M. Popa, NANOCOMPOZIT PE BAZA DE STRUCTURI FOTOEMISIVE DE CARBON SI COPOLIMERI CICLO-OLEFINICI
(c) nov.2024 stan.c.s.
Cereri brevete inventie
Inventia se refera la un nanocompozit cu proprietati de emisie fotoluminescenta intensa situata în domeniul 445 - 467 nm dependenta de lungimea de unda a radiatiei UV excitante (330 – 400 nm), cu un grad de transparenta ridicat în domeniile optic/UV si procesabilitate în straturi subtiri, pe baza de nanostructuri de carbon de tip “Carbon Dots” si copolimeri ciclo-olefinici.
Inventia descrie prepararea nanocompozitului fotoemisiv, realizata prin dispersia directa într-o matrice polimerica ciclo-olefinica (poli(etilen-co-norbornen)) a nanostructurilor de tip “Carbon Dots” obtinute prin piroliza partiala a unui precursor imidic. Nanocompozitul fotoemisiv poate fi depus prin tehnici de “spray coating” sau “spin coating” în straturi subtiri, ob?inându-se astfel medii de conversie fotonica aplicabile în domeniul dispozitivelor optoelectronice (surse de lumina, celule solare fotovoltaice etc).
Straturi de conversie fotonica pe baza de materiale nanostructurate fotoemisive pentru cresterea randamentului de conversie a celulelor solare fotovoltaice
COFUND-LEAP-RE-NANOSOLARCELL, ERANET 293/2022 335/2021
pagina start
Echipa de cercetare
Bugetul proiectului
Etapa 1 (2022)
Etapa 2 (2023)
Etapa 3 (2024)
Realizari semnificative
Articole stiintifice
Cereri brevet inventie
Evenimente consortiu
Echipamente cercetare
Contact
Parteneri consortiu LEAP-RE
2. C. S. Stan, C. Albu, M. Popa, M. C. Ania Ovin; Preparation method of a photonic conversion medium for improving the efficiency of the photovoltaic solar panels; RO O.S.I.M. reg. no. A/00607 / 11.10.2024; EU. Patent Office (EPO) reg. no. 24464009.0/EP24464009 / 30.10.2024.
 Inventia se refera la un mediu de conversie fotonica pe baza de nanostructuri de carbon dopate cu bismut (CNS:Bi), introduse într-o matrice polimerica reticulata care prezinta emisie fotoluminescenta intensa situata în regiunea albastru-verde a spectrului vizibil, interval de excitare UV extins, transparenta optica ridicata si procesabilitate în straturi subtiri. Mediul de conversie fotonica este preparat prin introducerea nanostructurilor de carbon(CNS:Bi) dispersate în D2O in amestecul de monomer/ reticulant/fotoinitiator. Straturile subtiri obtinute permit valorificarea componentei UV din radiatia solara, zona spectrala în care PV actuale prezinta o sensibilitate scazuta, prin conversia fotonilor UV într-un domeniu spectral situat în zona vizibila.