Română | English
Ministerul Educatiei si Cercetarii
Business picture

REZUMATPROIECT

Proiect finantat de Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice in cadrul Planului National de Cercetare Dezvoltare, program PN-II-IDEI
Cod proiect: PN-II-ID-PCE-4-0433/2012
Autoritate contractanta: CNCS-UEFISCDI
Contract nr. 74/02.09.2013

      Controlul modului de udare a suprafetelor solide este o problema stiintifica importanta in multe domenii, ca de exemplu, metionand numai o mica parte, acoperirile cu auto-curatire folosite la panourile solare, antenele parabolice, parbrizele automobilelor, tratamenele de suprafata pentru prevenirea coroziunii si a depunerii ghetii pe partile expuse ale avioanelor, materialele cu performante speciale aplicate in biomedicina si in controlul curgerii fluidelor in spatii micrometrice. Parametrul care caracterizeaza fenomenul de udare este unghiul de contact dintre picatura de lichid si suprafata solida. Suprafetele superhidrofobe (SH) sunt definite ca fiind acele suprafete cu care picatura de apa formeaza un unghi mai mare decit 150 °.
   Acest proiect isi propune dezvoltarea unor acoperiri superhidrofobe compozite nanoparticule- polimer cu costuri de productie accesibile, usor de sintetizat in scara mare si cu aderenta mare la substrat. Acoperirile de suprafata vor fi preparate prin dispersarea nanoparticulelor anorganice intr-o solutie concentrata de copolimer continand un agent de reticulare. Amestecul se va depune pe suprafata de tratat si va fi lasat sa se matureze prin reticulare.
      Pentru a obtine o rugozitate ierarhica a suprafetei si efectul SH dorit, se va recurge la folosirea nanoparticulelor de oxid de fier capabile sa interactioneze magnetic in etapa de maturare a acoperirii; se preconizeaza ca acest efect va conduce la agregare coloidala si la protuberante de suprafata la nivel micrometric.

Contact

Pentru mai multe informatii despre proiectul de cercetare puteti afla la adresa de contact:

dhritcu@ch.tuiasi.ro